A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »HÍRARCHÍVUM »

A Nyúl-unk a Munkáért program adománya megérkezett a gyimesbükki szeretetotthonba

2011. október 22-én átadtuk a Gyimesbükki Vigasztaló Szentlélek Gyermekvédelmi Központnak a Nyúl-unk a munkáért program támogatását, 15 egészséges anya- és három baknyulat, a hozzájuk tartozó ketrecekkel, három hónapra elegendő takarmánnyal és vakcinákkal együtt.

A 235 közösség pályázata közül az első és legbiztosabb támogatást a Vigasztaló Szentlélek Gyerekvédelmi Központ kapta a Nyúl-unk a munkáért program bírálóbizottságán belül. A gyermekvédelmi központ csupán egy abból a több mint 60 intézményből, ami Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nevéhez köthető. Támogatásunk segítségével a mindennapi főzelék mellé kerülni fog hús is a gyerekek asztalára.

Böjte Csaba célul tűzte ki Erdélyben (s ma már Magyarországon és Nyugat- Európában is működő befogadó házaiban), hogy az embertelen nyomorúságból felkarolja az elesetteket, s fedelet, szerető szívet, élelmet biztosít gyerekek százainak. 1992 óta a Dévai Szent Ferenc Alapítvány több mint 60 tagintézményből álló hálózatában már 2300 gyermeket gondoznak, ruháznak, sokszor állami, kormányzati támogatás nélkül. A 2008 óta működő Gyimesbükki Központ mintegy 30 elesettjének ma sincs semmilyen állami támogatása, kizárólag támogatók jóakaratából működhet. A legifjabb egy három éves árva ikerpár, míg az otthon legidősebb lakója egy 18 éves fiú. Támogatásunk segítségével egy fáskamrának használt építményben 15 anyanyulat fognak gondozni a gyermekek, így mindennapjaik főzelékük mellé kerülni fog hús is az asztalra.

Október 21-én sok-sok kíváncsi szem várta késő esti megérkezésünket. Izgatottak voltak, hogy kik jönnek, mit hoznak, hogyan fognak ők nyulakat nevelni. Szombat reggel az otthon minden lakója nagyon várta a ketrecek összeszerelését, az etetők feltöltését, az istálló kialakítását. Ki a fáskamra alját egyengette, ki csavarhúzót, kalapácsot, fogót ragadott, ki csak a kezünkbe adta a szerszámokat, ketreceket, itatócsöveket, de mindenki szerette volna kivenni a részét ebből az izgalmas feladatból. Tekintse meg az átadásról készült képeket>>

Már a ketrecek összeszerelésekor elkezdődött az elmaradhatatlan oktatás a nyulakról. Mire kell figyelni az etetőknél, hogyan kell ellenőrizni az itatószelepeket, miért fontos a ketrecek alján a fűrészpor cserélése: mind- mind olyan téma, ami megmozgatta a gyerekeket. Hét nagyobbacska fiú lett a nyulak kinevezett gondozója, így a hét minden napjára jutott egy-egy gyermek. A munka végére már egymást is csak Hétfőnek, Keddnek becézgették, arra utalva, hogy a hétfői felelősnek mi a szerepe, s mit várunk el a Vasárnapért felelős „gondozótól”. A nyulak elhelyezése, szénával történő ellátása a legkisebbek feladata lett.
Az otthon vezetője, Ciobotaru György nagy lelkesedéssel, és komoly reményekkel állt a kezdeményezés mellé, és vigyázó szemei kísérik majd a legények napi tevékenységét. A konyhás néni pajtájából – általunk soha nem látott, jó minőségű -, sarjúszéna került a nyulak elé. Feri ( a Zika Szövetkezet vezetője, a program egyik fő motorja) hitetlenkedve szagolgatta a magashegyi legelőn kaszált vékony szálú, gyógynövényekkel teli illatos-zöld sarjúszénát.

Köszöntésünkre az árvaház legkisebbjei egy kis színdarabot adtak elő, ahol természetesen a nyulakra éhes róka pórul járt, a mackókoma és a nyúlkoma ügyes csalafintasága eredményeként. A Gyimesbükki vasúti őrház, a Rákóczi vár romjainak megtekintése után a Csíksomlyói Kegytemplomba zarándokoltunk, ahol a gyermekek jó pásztora, Böjte Csaba Atya tartott szentmisét, az 1661. október 21.-én a csíki medencébe betörő török és tatár egyesült seregek áldozatainak emlékére.  Alázattal emlékeztünk meg a 350 évvel ezelőtti tragédiáról.

Csaba Testvér a mise után személyesen is megköszönte nyulas adományunkat. Kitért arra is, hogy a Nyúl-unk a munkáért program révén a nyulak fejlődésének nyomon követésével, az oktatás folytatásával, a nyúltenyésztési kérdések felmerülésével, a bakok cseréjével óhatatlanul is egy hosszú távú kapcsolat kezdődött ezen a hétvégén a nyúltenyésztők és a Gyimesbükki Otthon között.
Ez a kis Szeretetotthon, az ottani elesettek gyermekei s árvái megerősítettek bennünket, hogy jó úton járunk, s reméljük, hogy egyre többen támogatnak majd ebben bennünket, s az elesetteket, akik maguk is tesznek helyzetük javításáért.

Köszönjük, ha ebben támogatják igyekezetünket:

Sándor Ferenc, a támogató Zika Szövetkezet Elnöke
Keller István, a Zika Szövetkezet egyik tagja, aki a nyulakat hozta, s folyamatosan kapcsolatot tart a gyerekekkel , az otthon vezetőjével
Csúvár Zsolt, a Bíráló Bizottság Elnöke

 

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu