A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »HÍRARCHÍVUM »

Állatvédők a nyúltenyésztés mellett

Szilágyi Istvánt (a fehérkereszt Állatvédő Liga kurátorát) kérdeztük arról, hogy a Ferhérkereszt Állatvédő Liga miért tartja fontosnak a Nyúl-unk a munkáért program támogatását.

Magával az alapötlettel is szimpatizáltunk- válaszolt Szilágyi Ferenc-, hiszen ezen program segítségével az állattartás iránt leginkább fogékony hgyerekek és a háztáji gazdálkodásban talán már járatosabb szüleik változtathatnak életkörülményeiken, és akár önerőből teremthetik elő megélhetésüket.

Ezen kívül pedig fontos – ahogy a nagy mennyiségben történő állattenyésztésnél is – a családokhoz kerülő tenyésznyulak, illetve a későbbi szaporulat megfelelő körülmények közötti tartása. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a programban résztvevők oktatásban részesüljenek és megismerjék a helyes és eredményes állattartás alapjait. Ebben kívánunk Mi is segítséget nyújtani. Hiszen kötelességünknek érezzük, hogy az állatjólétet  se veszítsék szem elől a pályázók, mert meg kell teremteni a nyulak részére is a megfelelő körülményeket, még akkor is, ha ezek az állatok később feldolgozásra és elfogyasztásra kerülnek.

Tapasztalataink szerint mára – részben az urbanizáció miatt – az emberek nagy része már elfelejtette, hogy hogyan kell állatokat tartani, valamint sokak nincsenek tisztában azzal, hogy az a hús, amit a mindennapok során elfogyasztunk honnan és hogyan kerül az asztalra. Újra meg kell tanítanunk az embereket az állattartásra! Dr. Czerny Róbert, állatvédelmi szakjogásszal közösen vállalja a Fehérkereszt Állatvédő Liga a pályázat nyerteseinek képzését.


Reméljük, hogy a nyertes közösségek a program segítségével egy új, jobb jövőképet vázolhatnak maguk elé, amelynek része az állattartás és az önellátás.

Ennek az új szemléletnek a megszerzésében nélkülözhetetlen, hogy a gyermekeket is bevonjuk a programba. Az oktatás és a nevelés eszközeivel elérhető, hogy ezek a fiatalok felfedezzék, hogy miért érdemes vidéken maradniuk és a mezőgazdaságban tevékenykedniük.


Azonban még ők sem feledhetik, hogy a Nyúl-unk a munkáért program során nem háziállatokat, kedvenceket kapnak, hanem olyan tenyészállatokat, melyek szaporulata később levágásra kerül, így biztosítva kiváló minőségű élelmet a családnak. Fontos az állatok szeretete, de nem veszíthetik szem elől, hogy ezek nyulak haszonállatok, akik a család megélhetését és táplálását szolgálják.

Szeretném kiemelni, hogy Nekünk nem fűződik anyagi érdekünk ahhoz, hogy a programot sikerre vigyük. Annál inkább fontos viszont erkölcsi és etikai szempontból. Az oktatás során elsajátított technikákkal egyaránt biztosítható az állatok jóléte és a családok megélhetése - zárta mondandóját Szilágyi Ferenc.

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu