A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »HÍRARCHÍVUM »

50 millió forintos állami támogatással jövedelemkiegészítő programok indulnak vidéken

Öngondoskodási programokkal segíti a vidéken élőket a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ (KÁTKI), a Tetrabbit Kft. és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI).

Jövedelemkiegészítő program indul kiváló minőségű magyar baromfitermékek előállítására, és bővül a Nyúl-unk a munkáért nyúltenyésztési program is – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Gödöllőn.

Az állam ötven millió forint támogatást ad a programok lebonyolításához. V. Németh Zsolt kiemelte: az ilyen kezdeményezések akkor lehetnek sikeresek, ha van gazdasági alapjuk, van mögöttük akarat és szaktudás.

Nyúlhús előállításába vonná be a Nyúl-unk a munkáért programban résztvevő családokat a KÁTKI és a programot elindító Tetrabbit Kft. A szervezetek idén Gödöllőn és Törökszentmiklóson őshonos magyar fajtákból tenyésztelepeket alakítanak ki, amelyek génmegőrzési központként működnének, és ellátnák a családokat nyulakkal – tájékoztatott az államtitkár. Emellett évente három új térségi anyanyúl-telepet hoznak létre, és évente kétszer 80-100 családhoz helyeznek ki tenyésznyulakat. A számítások szerint a harmadik év végére több mint ezer család állíthat elő magyar nyúlhúst.

Sándor Ferenc, a Tetrabbit Kft. ügyvezetője emlékeztetett: a Nyúl-unk a munkáért programot 2011-ben hirdette meg a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet hátrányos helyzetű családok 10-16 éves gyermekeinek. Az akció több száz család megélhetési gondjain enyhít. 2011 szeptemberében 13 hátrányos helyzetű falu 250 családja kapott ingyen nyulat és takarmányt.


 

A HU-BA (Hungarikum Baromfitermékek) falu program célja a régi magyar baromfifajták megőrzése természetes élőhelyükön – mondta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A program a helyi lakosság önellátását is segíti. Az induláskor 100-150 család bevonását tervezik 4 helyszínen: Egerág, Megyer, Mátraverebély és Újkígyós környéki településeken. A harmadik év végére a szaporodó szárnyasokból 1200 családhoz juthat baromfi. Az állatok kihelyezését a KÁTKI szervezi. Szalay István főigazgató kijelentette: a 2010. november 1-jén alakult intézet szolgálatnak tekinti a magyar őshonos állatok fenntartását.

V. Németh Zsolt elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium minden eszközzel segíti a helyi termékek feldolgozását és értékesítését, de sok termelőnél hiányzik a szakértelem. Ennek megoldására a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet oktató- és tájékoztatóanyagokat állít össze, és módszeres képzéseket indít a Tanyaprogramban résztvevő a gazdáknak.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója hozzátette: a szakmai, módszertani tananyagokat már elkezdte kidolgozni az intézet. Az elkészül tájékoztatókat az interneten is közzétennék, a témakörök pedig folyamatosan bővülni fognak. A NAKVI alapvető gyakorlati ismeretek átadására törekszik például a hús-, a tej- vagy a mézfeldolgozásról.

A tájékoztató zárásaként V. Németh Zsolt jelképesen átadott 100 napos csibét a HU-BA programban résztvevő Egerág, Mátraverebély és Megyer képviselőinek.

Forrás és fotó: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu