A Zika és a Nagyhajmási Szövetkezet által életre hívott munkahelyteremtő és esélyt adó faluközösségi program
Nyúltenyésztés

HÍREK

A börzsönyieknél nem fogy a lelkesedés, teljesülnek a kitűzött célok

2012. április 26-án a Börzsöny Bele-Nyúl nevű nyúltenyésztő közösséghez is megérkeztek a Nyúl-unk a Munkáért program pályázatán elnyert 13 hetes nyulak.

Bővebben »


Az Agrár Iránytű beszámolója Makkoshotykáról

Bővebben »


Ilken már a nyúlszaporulat értékesítését tervezik

A Nyúl-unk a munkáért program a nyolcadik hónapjához érkezett Ilk településen. Az ősszel kapott tenyészállatokra, eszközökre és a takarmányra nagy odafigyeléssel vigyáztak a kiválasztott családok és az ifjú nyúltenyésztők.

Bővebben »HÍRARCHÍVUM »

Meghosszabbított jelentkezés!

Figyelem! A Nyúl-unk a munkáért program pályázati határidejét a program szervezőbizottsága augusztus 31-ig meghosszabbította. Az alábbiakban Csúvár Zsoltnak, a program szervezőbizottsági elnökének közleménye olvasható. 

 

Tisztelt Pályázók, Érdeklődők!

 

Még van néhány napjuk arra, hogy elküldjék pályázatukat a Nyúl-unk a munkáért programra. Az eredeti pályázati határidő rögtön lejár, de sok-sok kérdés érkezik most az utolsó napok felé közeledve, s látjuk, hogy még néhány lelkes közösségnek kell néhány nap arra, hogy pályázataikat elkészítsék, néhány félreértést elkerüljenek. Eddig is minden beérkező pályázatra, megkeresésre, kérdésre válaszoltunk, de most szeretnénk csokorba gyűjteni azokat a főbb pontokat, amiket félreértettek, félremagyaráztak, nem értettek, vagy nem akartak megérteni, elhinni.

Legfontosabb: a kiírók, a pályázat elindítói a Zika Szövetkezet és a Nagyhajmási Gazdaszövetkezet nem kér vissza nyulat a jövendő termelőktől, nem kéri, hogy tőle vásároljanak takarmányt!

Viszont kérünk gondos munkát, lelkesedést, várjuk és bízunk a pályázat sikerében, a program fenntarthatóságában, hogy utat mutassunk másoknak ahhoz, hogy igen is kell a segítség a lemaradó, leszakadó falvaknak. Rá akarjuk vezetni az embereket arra, hogy a falun éljenek a városihoz hasonló környezetben és szolgáltatási színvonalban, de a falu attól falu, hogy nem az áruházláncban vesszük meg a zöldséget, paprikát, paradicsomot, húst, s főleg nyulat, hanem megtermeljük magunknak, szomszédainknak. Attól falu a falu, hogy a kiskertben nemcsak nyírott gyep, hanem paprika, paradicsom, a hátsó kertben nem medence, hanem tyúkudvar, nyulas, méhes, esetenként disznóól lapul.

 

Mit javasolunk, mire térjenek ki pályázataikban:


A program elsődleges szerepe az, hogy a családok önellátását segítsük. Egyék meg a nyulakat, cseréljék el a szomszéddal, adják el a helyi piacon. Tanítsák meg gyermekeiket, hogy érdemes saját magunknak tenni azért, hogy kicsit legalább jobban éljünk. 5 anyanyúl szaporulata nem elegendő arra, hogy "pénzt csináljanak belőle", de arra elég, hogy évente 100-120 db nyulat megegyenek. Ha lesz a program segítségével olyan kisvállalkozó, akinek az állománya felszaporodik, ha lesz 2-300 db nyula, amit egyszerre tud értékesíteni, megtaláljuk a módját az értékesítésnek is.

A nyulak a támogatott családoké lesznek, de abban termelni kell. Nem szeretnénk, ha az első héten a kocsmában pénzzé tennék, vagy megennék a tenyészállatokat. Azt szeretnénk, ha minél tovább tartanák őket, s a szaporulatot fogyasztanák, ha adnának a szomszédnak, a szomszéd falunak, hogy ő is tartson nyulakat.

A program sikertelenségét, a vezető alkalmatlanságát, a falu megbízhatatlanságát jelenti számunkra, s hiszen hírt adunk róla, az ország számára, ha az első héten pénzzé tesszük az ingyenes adományt. Úgy kell kiválogatni az embereket, úgy kell benne érdekeltté tenni Őket, hogy ne, vagy minimális legyen a bizalomra nem méltó egyén a programban.

Körülbelül három havi takarmányt adunk a kezdéshez, utána mindenkinek magának kell megállni a lábán, nevelni a nyulakat.

A nyulak, ketrecek átadása előtt rövid oktatást, gyakorlati képzést adunk a helyi faluházban, kocsmában (ahol helyet kapunk). Mit kell tenni a nyulakkal, hogyan kell megfogni őket, nevelni, etetni.

Azt várjuk, hogy a jelentkezők, Önök határozzák meg, hogy kinek adnak nyulakat. Önök tudják, hogy falujukban ki a hátrányos helyzetű, a mozgáskorlátozott, a csonka családban élő, a sok gyermeket nevelő, a kisnyugdíjas. Önök választanak. De ne feledjék, ez egy oktató- nevelő program, amelynek fontos célja, hogy a gyermekeket bevonjuk az oktatásba, munkába. Nem baj, ha nincs mind a 20 támogatott családban gyermek, de szeretnénk minél több gyereket nevelő családot bevonni a programba.

Kell egy vezető. A vezető a motorja a programnak, ő adja az arcát a programhoz. Ő a biztosíték arra, hogy sikeres lesz, s sok más hasonló kezdeményezés követi programunkat az országban.

Mondják el mindenkinek, hogy mit csinálnak. A szomszédnak, a falu minden lakójának, a szomszédos falvaknak. Vonják be őket is a közös munkába, adjanak nekik tenyészállatot, meséljék el tapasztalataikat. Sikerünk esetén joggal várhatjuk el, hogy a mai CIVIL kezdeményezéshez kapcsolódik az állam is, ő is támogatja majd, s jövőre bárány, nyúl, méh, kacsa, liba program fog indulni a sok-sok kertészkedős gazdálkodás mellé.


Kinek nem tudunk adni? Sajnos egyéni jelöltek nem pályázhatnak. Természetesen Mi magánszemélyeket támogatunk, de nekik közösségbe kell tömörülni!


A sok- sok kérdés azt mutatja nekünk, hogy kell még néhány nap arra, hogy a félreértések, tisztázatlan kérdések megválaszolására, a pályázatok átalakítására adjunk még néhány napot.
A KIÍRÓK ezért úgy döntöttek, hogy augusztus végéig meghosszabbítják a pályázat beadási határidejét, augusztus 31-ig.

 

Kartal, 2011. 08.18.  11.45.                                  Tisztelettel, Csúvár Zsolt 

« Vissza a hírekhez

NYULÁSZKODJON!

 

Amit a nyúl-
tenyésztés
elkezdéséhez
tudni kell...

 

  

Hiszünk abban, hogy a jó példa ereje esélyt ad sokak felemelkedésére. info@nyulunkamunkaert.hu